Beoordeling op reizigersplatforms                                                                                                          leidt tot neo-liberalisering                                                                                                      natuurgebied  

Schijnbeuken in de Reserva Nacional Río Simpson, Aysén.Bossen, diepe granieten kloven van de Rio Simpson en vele meren maken het een attractief gebied. Bron: wikipedia

Digitale platforms zijn betrokken bij neo-liberalisering van natuurbehoud door natuur en beschermde gebieden om te zetten in toeristische handelswaar. Een analyse van hoe TripAdvisor te werk gaat met als voorbeeld de Chileense regio Aysén in Patagonië, bracht onderzoekers van onder meer de Universiteit Pontificia in Santiago tot deze conclusie.

 

Reizigersplatforms stimuleren bezoekers/gebruikers tot een bezoek aan het gebied om ze vervolgens in te schakelen als agenten die bijdragen leveren en/of een beoordeling achterlaten op de site. De onderzoekers vrezen dat het inzetten van deze mogelijkheden van de platforms het lot van het milieu op een verkeerde manier beïnvloedt. Gebruikers als agenten inzetten, door voor natuurgebieden een score achter te laten, maakt natuurwaarde afhankelijk van toeristische kenmerken en leidt tot het inpassen van natuurgebieden in de digitale, met behulp van reizigersplatforms ontstane wereldwijde (eco)toeristische markt, waarbij ze als waardevol kunnen worden beoordeeld, maar ook als waardeloos,  aldus de onderzoekers, onder leiding van geograaf Juan Astaburuaga.

Bron: Tourism Platforms and the Digital Biopolitics of Nature: An Interface Analysis of TripAdvisor in Patagonia-Aysén, Chile, Juan Astaburuaga, e.a., Pontificia Universidad Católica, Astaburuaga,, Annals of the Association of American Geographers, nr. 6, 2024. 

 

Nieuw bewijs uit laatste ijstijd: klimaatverandering verzwakt Golfstroom

Uit nieuw onderzoek van het University College Londen blijkt dat tijdens de laatste ijstijd, zo´n 20.000 jaar geleden, de Golfstroom sterker was dan nu door krachtiger waaiende winden over de subtropische Noord-Atlantische Oceaan. Als klimaatverandering in de toekomst zwakkere subtropische winden brengt, zoals eerder al uit onderzoek bleek, verzwakt ook de Golfstroom, aldus hoofdonderzoeker J. Wharton. Minder warmte bereikt dan Europa met afkoeling van het continent als gevolg.

De Golfstroom. Bron: wikipedia

Vanuit de Golf van Mexico voert de Golfstroom via de Amerikaanse oostkust en de Atlantische Oceaan warm water naar Europa, waardoor het er warmer is dan op grond van de breedtegraadligging te verwachten zou zijn.

Dit uit de omstandigheden tijdens het Weichselien afgeleide bewijs, komt nog bij de door onderzoek al voorspelde verzwakking van de wereldwijde thermohaliene circulatie door klimaatverandering. De Golfstroom maakt daar deel van uit en het relatief warme water zou Europa dan niet bereiken.

Bron: Science Daily, 10/7/2024. Zie verder pag. Links.

Thermohaliene circulatie. Bron: wikipedia

Nieuwe cafés in Franse dorpjes             

De automobilist die door Frankrijk reist, weet dat het niet meer eenvoudig is onderweg een horecagelegenheid te vinden voor een café au lait. Maar sinds het project loopt van de ‘SOS-groep’ om 1000 cafés in Franse dorpen terug te zien, bestaat de kans zo’n multi-service café tegen te komen. Deze zijn er weer in het kader van het revitaliseren van kwetsbare gebieden. 

Momenteel telt het platteland dan ook weer 221 cafés in 70 departmenten die dankzij dit initiatief hun deuren (her)openden. Zoals in Baccon in de Loiret of Ferreux-Quincey in de Aube. Ook trekt er deze zomer weer een mobiele wagen langs gebieden in het oosten van Frankrijk die feestelijke bijeenkomsten met muziek en eten en drinken organiseert om dorpelingen weer in contact met elkaar te brengen en natuurlijk informatie te geven over het project aan geïnteresseerde aanwezigen. Het doel is economische en sociale banden in Franse dorpen van minder dan 35.000 inwoners te versterken. Het zogeheten multi-service café kan ook een kruidenier, werkruimte of ophaalpunt voor pakketten herbergen. De eerste cafés openden in 2023. In meer dan de helft van de 26.000 Franse gemeenten is geen enkel bedrijf meer te vinden en in minder dan een kwart van de gemeenten zit een café. Terwijl 80% van de Fransen de aanwezigheid van een café in het dorp toejuicht.

Bron: https://www.1000cafes.org

 

Meer mogelijkheden meenemen bij vaststellen oorzaken: 

Rivier overstroomt niet alleen door toename neerslag

Bij overstromingen van rivieren wordt meestal als eerste naar klimaatopwarming en de toename van de neerslag, als gevolg daarvan, gekeken bij het aanwijzen van een oorzaak. Maar de relatie tussen neerslag en overstromen van rivieren ligt ingewikkelder. Er is misschien ook sprake van veranderingen in de waterhuishouding door bijvoorbeeld extra bebouwing, dijkaanleg of grote irrigatieprojecten.  

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam vinden het noodzakelijk meer rekening te houden met het versterkende, 

 verminderde of zelfs voorkomende effect van bepaalde ingrepen in een gebied bij het bepalen van de overstromingskansen.

Zodoende werken de onderzoekers aan een wetenschappelijk raamwerk waarin voor gebieden meerdere factoren worden meegenomen teneinde het overstromingsrisicobeheer te verbeteren.

Conceptuele weergave van veranderingen in de tijd in oorzaken van rivieroverstromingen. Gegevens over het voorkomen van overstromingen zijn hypothetisch. Onderste vak: mogelijke relevante vragen voor een raamwerk waarin meerdere factoren, naast neerslag, worden meegenomen als oorzaak van een rivieroverstroming.

Bron:. WIRE’s Climate Change, mei/juni 2024. P. Scussolini, e.a. VU Amsterdam.  

Kleinere bosbranden groeien uit tot grote bosbrand  

 

Boreale zone

Gebieden met een gematigd klimaat (C)

 Bron: Bestand:Koppen classification worldmap C, wikipedia

 

Een onevenredig groot deel van de grootste bosbranden bestaat in feite uit een aantal aaneengegroeide kleinere branden. Onderzoekster Rebecca Scholten van de Universiteit van Californië in Irvine vergelijkt in samenwerking met collega´s, onder meer van de Vrije Universiteit in Amsterdam, satellietdatasets met luchtfoto's van extreem grote branden in de gematigde en boreale streken. De vraag: kunnen fysieke en menselijke factoren het samengaan van diverse natuurbranden in de omgeving versnellen, waardoor grote branden ontstaan, ​​die schadelijker en moeilijker te beheersen zijn.

Klimaatverandering heeft de afgelopen jaren in Californië, Australië, Canada en op Hawaï honderdduizenden vierkante kilometers in de as gelegd, ontstaan ​​door aaneengroeien van meerdere branden. De onderzoekers hopen met hun onderzoek meer te begrijpen van de invloed van grote onweersbuien op het ontstaan van grote branden.